Debonding on Demand – en innovation, der har til formål at løse udfordringerne med genanvendelse i byggebranchen og ændre vores syn på badeværelsesrenovering

Den lim, der bruges i byggeri og renovering, blev skabt til at være et ubrydeligt led i kæden – indtil i dag. Innovationen gør det muligt at genanvende langt flere materialer inden for byggebranchen.

Nedrivningsaffald udgør næsten en tredjedel af alt affald i verden. Minimering af affald er nøglen til en mere bæredygtig byggebranche i Danmark  og de andre nordiske lande.

I Danmark produceres der årligt 5 millioner tons byggeaffald (i 2020),  hvoraf kun en lille procentdel genanvendes. Så der er masser af plads til forbedringer, men hvis kursen skal ændres, kræver det nye innovationer. En af dem er Kiiltos nyligt lancerede Debonding on Demand-løsning. Den gør det muligt at adskille limede materialeoverflader ved hjælp af f.eks. varme eller mikrobølger.

– Med Debonding-løsningen kan disse kemiske bindinger nu for første gang opløses på en kontrolleret måde, siger Raija Polvinen, Chief Ecosystem Officer hos Kiilto.

Når bindemidlet kan opløses, og overfladerne ikke længere skal nedbrydes, bliver det muligt at genanvende materialet fra nedtagningen.

Næste niveau for renovering af badeværelser

Kiilto, som er kendt for sine testvindende vandtætningssystemer og andre byggeløsninger i den svenske byggebranche, er meget bekendt med den hårde nedrivningsproces ved renovering af badeværelser og udfordringerne ved at genanvende byggeaffald.

– Badeværelser er et godt eksempel, når vi taler debonding. Når et badeværelse bliver renoveret, bliver overfladerne afmonteret fuldstændigt, f.eks. helt ned til byggepudsen. Takket være debonding-metoden bør dette ikke længere være nødvendigt, og mørtel og fliser kan fjernes på en kontrolleret måde. Mørtlen kan suges op og genanvendes, forklarer Polvinen.

Selv de gamle fliser forbliver intakte og kan genanvendes. På nuværende tidspunkt bliver fliserne ikke genanvendt, hvilket skaber et behov for fortsat at åbne nye lergrave.

– Lergrave har en stor indvirkning på biodiversiteten. Det globale årlige forbrug af keramiske fliser er på omkring 18 milliarder kvadratmeter, fortæller Polvinen.

Et effektivt økosystem

Med Debonding on Demand baner Kiilto også vejen for nye innovationer inden for byggebranchen. Ud over Debonding on Demand har Kiilto også for nylig lanceret SUPER Healthy Buildings Ecosystem, som samler innovatører, forskere, startups, politiske beslutningstagere, organisationer og virksomheder inden for byggemiljø.

– SUPER har til formål at revolutionere bæredygtigheden inden for byggemiljø. Samarbejde på tværs af branchen er afgørende for at opnå dette, fortæller Polvinen.

Om Kiilto:

  • En finsk, familieejet virksomhed, der er grundlagt i 1919.
  • Nettoomsætning på 260 millioner euro i 2022.
  • Har næsten 800 innovative, professionelle medarbejdere i i alt 9 lande: Finland, Sverige, Norge, Danmark, Ukraine, de baltiske lande og Polen.
  • Aktiv inden for fire områder: byggeri, industrielle klæbemidler og flammehæmmere, professionel hygiejne og forbrugerprodukter.
  • Miljømæssigt lederskab er et strategisk mål for virksomheden, og ambitiøse miljømål er integrerede i den daglige beslutningstagning.
  • Kiiltos vision strækker sig til år 2080.
  • Førende aktør på det svenske marked for gulvafretningsentrepriser.
  • Markedsleder inden for vandtætningsløsninger til vådrum i Finland og innovative, biobaserede industrielle klæbemidler i Europa.
  • Markedsleder inden for desinfektionsløsninger i Finland, Sverige, Norge og Danmark.

Kiilto er en familieejet virksomhed med base i Finland, som har eksisteret i over hundrede år og har en vision, der rækker frem til år 2080. Kiilto udvikler, producerer og markedsfører kemiske industriløsninger inden for byggeri, industrielle klæbemidler og flammehæmmere, arbejdshygiejne og forbrugerprodukter. De vigtigste principper for Kiiltos aktiviteter er miljømæssigt lederskab, nærhed og bæredygtighed. Kiilto opererer i 9 lande og beskæftiger omkring 800 mennesker. I 2022 lå koncernens nettoomsætning på 260 millioner euro. www.kiilto.com