Hånddesinfektion

Håndsprit, desinfektionsmiddel, "det-der-sprit-til-hænderne". Kært barn har mange navne, og det drejer sig selvfølgelig om hånddesinfektion. Produktet, der kom på alles læber under Covid-19 pandemien, og som nu har fået en fast plads i de fleste daginstutitioner, skoler, supermarkeder og på arbejdspladser.

Håndsprit, desinfektionsmiddel, “det-der-sprit-til-hænderne”. Kært barn har mange navne, og det drejer sig selvfølgelig om hånddesinfektion. Produktet, der kom på alles læber under Covid-19 pandemien, og som nu har fået en fast plads i de fleste daginstutitioner, skoler, supermarkeder og på arbejdspladser.

Og med god grund. Hænderne er nemlig den største kilde til smittespredning, og der er en klar sammenhæng mellem manglende håndhygiejne og øget smitterisiko. I gennemsnit har mere end hver ottende medarbejder problemer med huden, og det er påvist, at infektioner som følge af behandling på de danske sygehuse, udgør 80.000 sengedage om året. God og korrekt håndhygiejne kan mindske dette tal markant.

Gode vaner er altafgørende

Vi vil alle gerne undgå en uønsket tur under dynen, og de færreste af os ønsker at sprede smitten videre. Har du lært at holde dig for munden, når du hoster, så glem det! Kvæl i stedet nyset eller hosten i ærmet, for på den måde kan du begrænse den luftbårne smitte. Når du nyser, står der en kraftig byge af meget små vanddråber ud af næse og svælg. Denne byge bærer på smitten i form af bakterier eller vira. Smitten kommer således fra hænderne ved nys, eller når du klør dig på næsen, er på toilettet osv. Fra hænderne kommer smitten videre til alt, du rører ved. Et tastatur, en mobiltelefon, en stopknap i bussen, et dørhåndtag, penge og et toiletsæde er alle gode gemmesteder for bakterier. Og de er usynlige og ganske sejlivede. Når du så fx trykker hånd med en kollega eller samarbejdspartner, kan du sprede smitten videre til denne person, som så igen kan smitte sig selv og næste mand i rækken.

Derfor er det altid en god idé at vaske hænder eller benytte hånddesinfektion flere gange om dagen. Vi tilbyder 2 forskellige slags – en flydende og en gel:

Der er ikke forskel på effektiviteten af de forskellige hånddesinfektioner, og om de er flydende eller som gel. De indeholder alle 85% denatureret ethanol, der effektivt reducerer bakterier og vira fra hænderne på bare 30 sekunder. Desuden indeholder de glycerin, der forhindrer, at huden tørrer ud.

Det er således helt og holdent et holdningsspørgsmål, om du er mere til flydende håndsprit eller den lidt tykkere håndsprit i gel form.

Sammenlagt har vi ikke mindre end 9 forskellige størrelser hånddesinfektion, lige fra mini udgaven på 75 ml til den helt store dunk på 5 liter. Det er altså let at finde en forpakningsstørrelse, der passer til lige præcis jeres behov. Og ved at anvende hånddesinfektionen i en dispenser, får I en mere praktisk og hygiejnisk løsning.

Andre varianter af hånddesinfektion

Kirurgisk hånddesinfektion benyttes i sundhedsvæsnet og skal foretages efter kirurgisk håndvask, og altid inden man ifører sig steril påklædning. Plum kirurgisk hånddesinfektion er tilsat 0,5% klorhexidin for optimal effekt.

Hånddesinfektion skal altid anvendes på rene og tørre hænder, og hænderne skal være fugtige i 30 sekunder for optimal effekt. For kirurgisk hånddes­infektion skal hænderne holdes fugtige i 2 minutter.

Hvis det skal være praktisk, pladsen i tasken er træng eller det skal gå ultra hurtigt i løbet af arbejdsdagen, så har vi Antibacs bløde og behagelige servietter, der effektivt fjerner bakterier, forskellige vira og gærsporer, samt fjerner snavs fra dine hænder. Servietterne er fugtet godt med væske for optimal effekt, og de er 100% fri for plast og er biologisk nedbrydelige.

Dispensere til hånddesinfektion

Tilgængelighed er ét af de centrale nøgleord, når det kommer til gode rutiner omkring håndhygiejne.

Produkterne skal være til rådighed, hvor der er brug for dem. De skal være synlige, let tilgængelige og nemme at rengøre og holde pæne.

Vores dispensersystemer fra Plum opfylder disse krav. Du kan se vores forskellige dispensere og tilbehør til forskellige produkter lige her

Dispensere og tilbehørSådan udføres korrekt hånddesinfektion

Korrekt håndhygiejne er ganske enkelt og nemt at praktisere ud fra denne tre trins raket:

 1. Vask af hænder til det synlige snavs.
 2. Hånddesinfektion til det usynlige snavs:
  • Hånddesinfektion skal udføres på synligt ren og tør hudHånddesinfektion skal udføres på synligt ren og tør hud
  • Tilfør rigelig (2-5 ml) hånddesinfektionsmiddel, som fordeles og indgnides overalt på hver finger, mellem fingrene, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndleddet
  • Huden bør holdes fugtig af hånddesinfektionsmidlet i mindst 30 sekunder. Tørrer hænderne ud inden, tilføres mere hånddesinfektion.
  • Indgnid indtil tørhed opnås
 3. Påføring af creme på hænderne for at pleje huden.

Se vores video om korrekt udført håndhygiejne her:

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude og du får hånddesinfektion/håndsprit i øjnene kan du skylle forsigtigt med vand i flere minutter. Fjern eventuelle kontaktlinser, hvis dette kan gøres let. Fortsæt skylning til irritation er ophørt. Du kan evt. benytte dig af øjenskyl som Plums grønne øjenskyl.

Relaterede sider

Håndsprit eller andre kemikalier i øjet?

Læs mere

Viden om øjenskyl

Læs mere

Og husk … Plum Hånddesinfektion er gennemtestet og har dokumenteret effekt på blandt andet vegetative bakterier, gærsvampe og vira (herunder Coronavirus). Vi fraråder derfor på det kraftigste at begynde at blande sin egen håndsprit af håndkøbskemikalier man kan finde i butikkerne.