Rengøring kan minimere sprittespredning

En særlig høj hygiejnestandard er påkrævet ved rengøring af køkkenfaciliteter, især under ekstraordinære situationer som f.eks. en Corona pandemi.

Hyppig og korrekt rengøring er vigtig for at sikre indbydende lokaler og gæsternes sikkerhed.

Køkkenfaciliteter bør rengøres med særlig opmærksomhed for at opnå en høj hygiejnestandard, især under ekstraordinære situationer som f. eks en Corona pandemi. Rengøring skal udføres med milde rengøringsmidler såsom Kiilto Pro Vieno med eller uden parfume eller Kiilto Pro Forte. Rengøring kan også udføres med desinficerende rengøringsmidler, som Kiilto Pro Antibact. Rengøring udføres ved at arbejde fra rent mod urent, dvs. ved at starte ved de mest rene områder og systematisk arbejde sig hen mod de mest beskidte områder. Der skal lægges særlig vægt på alle overflader, der ofte berøres, såsom dørhåndtag, bordoverflader og stikkontakter. Gæste- og personaleområder skal rengøres med forskellige klude og mopper, og begge dele skal vaskes grundigt efter endt rengøring.

Hvis en person, der enten er blevet bekræftet smittet eller mistænkt for at have COVID-19-virus, har været på stedet, skal lokalerne rengøres grundigt, før de kan bruges igen. Normalt udføres rengøring hovedsageligt med et mildt rengøringsmiddel eller desinfektionsmiddel. Efter rengøring skal især kontaktflader og sanitære faciliteter desinficeres. De mest effektive desinfektionsmidler mod coronavirus er Kiilto Pro Antibact, Kiilto Pro IPA-sprit, Antibac 75% Overfladedesinfektion og Kiilto Pro Easydes.

Så vidt muligt bør der bruges rengøringsudstyr til engangsbrug. Er det ikke muligt, skal det anvendte udstyr rengøres grundigt efter brug. Håndklæder og andre tekstiler skal som hovedregel vaskes ved en temperatur på mellem 60°C og 90°C. Hvis et tekstil ikke kan modstå en høj vasketemperatur, kan der bruges et desinfektionsmiddel som Kiilto Pro Oxy Wash eller Kiilto Pro Erisan Oxy+. Rengøringsaffald og beskidte engangsredskaber skal straks pakkes i en separat affaldspose, der lukkes og bortskaffes.

Der skal også tages hensyn til din egen beskyttelse under rengøring. Arbejdstøj og sko skal være lette at vaske. Ved rengøring af områder, der er eller har været benyttet af en person, der er blevet inficeret med COVID-19, anbefales det, at der bruges en vandtæt langærmet beskyttelsesjakke eller et beskyttelsesforklæde. Brug af beskyttelseshandsker er afgørende ved rengøring af overflader. Efter rengøring skal handsker enten vaskes og tørres grundigt eller udskiftes.

Når beskyttelsesudstyret fjernes, skal man være opmærksom på at undgå at røre den ydre overflade. Efter man har fjernet beskyttelsestøjet, skal hænderne vaskes grundigt med varmt vand og sæbe, herunder også underarmene.
WHO anbefaler også brug af ethanolbaseret hånddesinfektion. Desinfektionsmidler, der er effektive mod Coronavirus og andre vira, der er kappeklædte er Plum Hånddesinfektion 85% flydende, Plum Hånddesinfektion 85% Gel og Plum Hånddesinfektion 85% + 0,5 klorhexidin.

Husk, at personalet skal instrueres i at blive hjemme, selv hvis de kun oplever milde symptomer.