Løsninger / Viden om /

Viden om håndhygiejne

Håndhygiejne er i dag et stort fokusområde både for Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut samt hos diverse myndigheder, og der er udarbejdet mange overordnede retningslinjer for hygiejne. Specielt i daginstitutioner, på skoler, plejehjem, hospitaler og på arbejdspladser er det sund fornuft at praktisere korrekt håndhygiejne for at undgå, at infektioner spredes samt for at afhjælpe og forebygge hudproblemer. I gennemsnit har mere end hver ottende medarbejder problemer med huden, og det er påvist, at infektioner, som følge af behandling på de danske sygehuse, udgør 80.000 sengedage om året.

De gode råd

Vi ønsker alle at undgå en uønsket tur under dynen, og de færreste af os ønsker at sprede smitten videre. Har du lært at holde dig for munden, når du hoster, så glem det! Kvæl i stedet nyset eller hosten i ærmet, for på den måde kan du begrænse den luftbårne smitte. Når du nyser, står der en kraftig byge af meget små vanddråber ud af næse og svælg. Denne byge bærer på smitten i form af bakterier eller vira. Smitten kommer fra hænderne ved nys, når du klør dig på næsen eller er på toilettet. Fra hænderne kommer smitten videre til alt, du rører ved. Et tastatur, en mobiltelefon, en stopknap i bussen, et dørhåndtag, penge og et toiletsæde er gode gemmesteder for bakterier. Og de er usynlige og ganske sejlivede. Når du så fx trykker hånd med en kollega eller samarbejdspartner, kan du sprede smitten videre til denne person, som så igen kan smitte sig selv og næste mand i rækken.

Rene hænder er det eneste værn mod smitten. Derfor er den eneste rigtige måde at bryde smittekæden på, ved at vaske dine hænder grundigt med vand og mild sæbe mange gange om dagen. Brug hånddesinfektion jævnligt efter håndvask, og når der ikke lige er vand til rådighed. Grundig vask med vand og sæbe fjerner vira og bakterier, og hånddesinfektion slår dem ihjel. Den ene metode kan ikke erstatte den anden, sammen er de allermest effektive.

Man bør vaske hænder og desinficere efter toiletbesøg, før og efter måltider, når man har pudset næse samt rørt ved ting, der kan indeholde en risiko for at være smittebærende. Samtidig er der 10 forholdsregler, der er værd at holde sig for øje på en arbejdsplads:

 1. Hav altid sæbe tilgængeligt
 2. Hav altid hånddesinfektion tilgængeligt
 3. Det anbefales at have en spritdispenser opsat ved kantinen samt i receptionen
 4. Hav gerne lommeflasker med hånddesinfektion til medarbejdere, der ofte er ude af huset
 5. Det er en god ide at have vaske- og spritvejledninger hængt op på strategiske steder
 6. Rengør ofte ting, som mange rører ved. Fx tastaturer, telefoner, toiletter m.m.
 7. Start og slut dagen med at spritte hænderne
 8. Host i ærmet, ikke i hænderne
 9. Sprit hænderne omkring måltiderne
 10. Vask og sprit efter toiletbesøg

Men korrekt og hyppig håndhygiejne kan tage tid og være belastende for din hud. Derfor stilles der store krav til de håndhygiejneprodukter, du har til rådighed. De skal være både effektive, milde og til rådighed der, hvor du har brug for dem. Desuden kræver det en mild og god håndsæbe, en effektiv men mild hånddesinfektion samt en plejende og genopbyggende hudplejecreme. Ved at udvælge og anvende hudpleje- og hudrengøringsmidler med omtanke, kan hudsikkerheden optimeres og omfanget af hudproblemer på arbejdspladsen begrænses.

Sådan foretager du korrekt håndhygiejne

Korrekt håndhygiejne er ganske enkelt og nemt at praktisere. Her finder du anvisningerne til korrekt håndhygiejne, som en tre trins raket:

Vask af hænder til det synlige snavs:

 1. Hænder og håndled gøres våde, inden sæben påføres
 2. Sæben fordeles på hver finger, mellem fingrene, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndleddet
 3. Mekanisk bearbejdning i mindst 15 sekunder
 4. Afskyl med koldt/tempereret vand
 5. Aftørring med engangshåndklæde

Hånddesinfektion til det usynlige snavs:

 1. Hånddesinfektion skal udføres på synligt ren og tør hud
 2. Tilfør rigelig (2-5 ml) hånddesinfektionsmiddel, som fordeles og indgnides overalt på hver finger, mellem fingrene, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndleddet
 3. Huden bør holdes fugtig af hånddesinfektionsmidlet i mindst 30 sekunder
 4. Indgnid indtil tørhed opnås

Hent vores guide til korrekt håndvask og brug af hånddesinfektion her.

Påføring af creme på hænderne – for at pleje huden:

 1. Påfør cremen på tør og ren hud (ca. 1 ml.)
 2. Kom håndflade mod håndflade og fordel cremen ligeligt
 3. Gnid cremen godt ind mellem fingrene
 4. Glem ikke fingerspidser og omkring fingerneglene
 5. Gnid afslutningsvis cremen grundigt ind i huden, til den er helt absorberet

I denne video kan du se, hvilken metode du skal anvende for at vaske og desinficere dine hænder korrekt: