Hygiejne i plejesektoren

Som ansat i sundhedssektoren; hospitaler, plejehjem, klinikker m.fl. er hænderne særligt udsatte på grund af den meget hyppige håndvask og desinficering. Dette gør at hudens naturlige barrierefunktion ødelægges og det kan derfor blive sværere at holde huden ren og smittefri.

Personlig hygiejne

God håndhygiejne er afgørende for sundheden for både beboere og personale. Formålet med god håndhygiejne er at reducere overførslen af bakterier fra personalets hænder til patienten og overførslen af patientens bakterier til personalet.
Kontaktsmitte er den mest almindelige smittevej, så god håndhygiejne er essentielt.

Besøgende bør også bruge håndsprit, når de går ind og ud af plejefaciliteten, når de går ind og ud af beboernes værelser, og når de deltager i fælles arrangementer. Gode placeringer for håndspritdispensere er tæt på indgangsdøre og i fællesarealer, samt ved personalefaciliteter.

Ved vask og pleje af patienter er det vigtigt at sikre, at de anvendte produkter er egnede til følsom hud. Det er godt at vælge produkter, der både giver beskyttelse og fugter huden.

Rengøring

Rengøring på plejehjem omfatter rengøring af værelser og fællesarealer, toiletter og vådområder samt brusere. Der skal lægges særlig vægt på kritiske kontaktflader som dørhåndtag og stikkontakter. I overensstemmelse med den aseptiske rækkefølge på rengøring, så skal man starte ved de mest rene områder og arbejde sig mod de mest snavsede områder og fra top til bund.

Læs mere om rengøring og desinfektion for at reducere smitte

Tekstilvask

Vasketøj skal håndteres med forsigtighed, så bakterier og vira ikke frigives til luften. En temperatur på mindst 60°C anbefales ofte til vasketøj. Hvis vasketøjet ikke kan tåle høje temperaturer, anbefales et desinfektionsmiddel som Erisan OXY+. Dette tilsættes ud over det foretrukne tekstilvaskemiddel for at højne hygiejnen.

Læs mere om hygiejnisk vask af tekstiler

Læs mere om desinfektion af pletter, 1-trins metoden

Læs mere om desinfektion af pletter, 2-trins metoden

Køkkener og siddeområder

Rengøring i køkkener og siddeområder udføres også fra renere områder til mere snavsede områder. Der skal lægges særlig vægt på alle overflader, der ofte berøres, såsom stolerygge og borde.

Instrument genbehandling

Udstyr til undersøgelser og behandling skal altid rengøres og desinficeres efter tilsigtet brug.

Kontakt vores eksperter for mere information.