Face mask hand hygiene

Hygiejnisk brug af mundbind

Iført mundbind kan en inficeret person forhindre at sprede virussen til andre, men kun når mundbindet bruges korrekt.

Vi ved at de fleste vira spredes som dråbeinfektion gennem hoste eller nys. Derudover kan en inficeret person sprede virussen i en til to dage før symptomerne kan mærkes. Iført mundbind kan en inficeret person forhindre at sprede virussen til andre, men mundbindet beskytter ikke nødvendigvis mod virusinfektion.
Det er vigtigt, at mundbind bruges korrekt, da forkert brug kan øge risikoen for infektion.

Under en smitsom pandemi er det vigtigt at huske følgende:

  • God håndhygiejne
  • Host og nys i ærmet
  • Undgå at røre for meget ved dit ansigt, næse og mund
  • Hold sikker afstand til andre

Håndhygiejne ved brug af mundbind

Mundbind bør kun røres med rene hænder. Vask eller desinficer dine hænder før og efter påsætning af mundbindet. Når du tager mundbindet af, skal du kun røre ved elastikstropperne. Vask eller desinficer dine hænder før og efter du har fjernet mundbindet. Dette sikrer en god hygiejne, hvis du ved et uheld har rørt overfladen af det forurenede mundbind.

Vask hænderne med sæbe, skyl med vand og tør grundigt. Hvis der ikke er vand tilgængeligt, kan hænderne desinficeres med et hånddesinfektionsmiddel eller en desinfektionsserviet. Ved synlig snavs anbefales altid vask med sæbe.

Brug af mundbind

Engangsmundbind giver den bedste beskyttelse mod virussen med en beskyttende effekt på op til 88%. Engangsmundbind skal bortskaffes umiddelbart efter brug. Beskyttelseskraften i bomuldsmundbind i stof er 20-30%. Hvis du bruger et genanvendelig stofmundbind, skal den vaskes efter brug. Det anbefales at vaske genanvendelige mundbind ved 90° C.
Hvis du ikke er sikker på effektiviteten af din vaskemaskine, anbefaler vi at bruge en vaskebooster som Kiilto Oxy Wash, der skal benyttes sammen med dit almindelige vaskemiddel. Det er også effektivt ved lavere temperaturer og efterlader vasketøjet friskt og hygiejnisk. Hvis et stofmundbind ikke kan vaskes umiddelbart efter brug, skal den opbevares i en forseglet plastpose.

Husk at opretholde god håndhygiejne, når du ordner dit vasketøj. Vask dine hænder med varmt vand og sæbe og tør grundigt. Desuden skal overflader desinficeres regelmæssigt efter håndtering af snavset vasketøj. Dette sikrer, at der ikke spredes bakterier og vira fra overflader til desinficerede tekstiler.