Løsninger / Professionel hygiejne / Viden om /

Myter og sandheder om solcreme

Bliv klogere på, hvordan du beskytter dig bedst mod solens skadelige stråler og undgår risikoen for solskoldninger og hudkræft.

Hvad er sandt og hvad er falsk?

Solcreme er kræftfremkaldende
Falsk. I kosmetikforordningen, der regulerer kosmetik og produkter til personlig pleje i Danmark og resten af EU, er det fastsat hvilke UV-filtre, som er tilladt at bruge i solcreme og i hvilke koncentrationer. Stofferne er vurderet af EU’s uafhængige videnskabelige komite, der afgør, i hvilke koncentrationer UV-filtrene er sikre at anvende. Solcreme er sammen med de to andre solråd, skygge og solhat, den bedste måde at undgå hudkræft på.

Solcreme kan blive for gammel
Sandt. Ligesom alle andre kosmetiske produkter kan din solcreme også blive for gammel. Solcreme er mærket med et krukkesymbol eller en udløbsdato, der fortæller, hvor længe solcremen kan holde sig, når den er åbnet. Oftest opbevares solcremen i varme omgivelser på stranden eller i en varm bil, og det øger risikoen for, at der sker en nedbrydning af solfiltrene i cremen, og når de nedbrydes, så virker solcremen ikke. Lugter din solcreme mærkeligt, eller har den underlig konsistens, så smid den ud og køb en ny.

Man kan ikke blive brun, når man bruger solcreme
Falsk. Solcreme er med til at opbygge den brune farve langsommere, så du undgår at blive rød. Det tager lidt længere tid at blive brun, men til gengæld er du væsentligt bedre beskyttet mod solens skadelige UV-stråler.

Kroppen får ikke nok D-vitamin ved brug af solcreme
Falsk. Forskere fra DTU, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse har påvist, at brugen af solcreme ikke får kroppens niveau af D-vitamin til at falde.

Man skal kun bruge solcreme, når solen skinner
Falsk. Op til 80% af solens stråler trænger igennem skyerne på en overskyet dag. Derfor skal man bruge solcreme, når UV-indekset kommer over 3. Download appen UV-INDEKS til din smartphone, så du kan tjekke UV-indekset.

Man skal blive rød, før man bliver brun
Falsk. Når din hud bliver rød af at blive udsat for solens stråler, er det fordi, der opstår en betændelsestilstand. Denne betændelsestilstand er ikke en forudsætning for, at din hud efterfølgende bliver brun. Den brune farve, der opstår i huden, kommer fra pigmenteret melanin, der er hudens egen solbeskyttelse, fordi det beskytter mod UV-stråling. Og den kan sagtens dannes uden huden behøver at blive rød først.

Personer med mørk hud skal også bruge solcreme
Sandt. Der findes grundlæggende seks hudtyper – fra meget lys og rødlig til mørkebrun. Selvom folk med en mørkere hud er mere modstandsdygtig overfor solen, så bliver alle hudtyper påvirket af solens UVA og UVB stråler. En mørk hud har en naturlig beskyttelse, der svarer til en solcreme med faktor 5 – 6. Derfor er det også en god ide at bruge en solcreme med faktor 15, hvis du er mørk i huden.

Du skal bruge en hel håndfuld solcreme, hver gang du smører dig ind
Sandt. Du skal bruge ca. 40 ml solcreme, hver gang du smører hele kroppen ind, hvis solcremen skal leve op til den beskyttelse, som faktoren angiver. Det svarer til en god håndfuld. Til børn skal man bruge ca. halvdelen.

Solen er stærkere ved vandet
Sandt. Vandets overflade reflekterer solens stråler med helt op til 100%. Derfor kan du få lige så meget UV-stråling fra vandet omkring dig, som du får direkte fra solen.

Kilde: Kosmetik & Hygiejne Branchen