Så giftig bliver mobilen på toilettet

Toilettet har altid været et oplagt sted for tidsfordriv som avislæsning, og selv om avisen nu for de flestes vedkommende er flyttet over på smartphonen, har det ikke ændret sig. Nærmest tværtimod, så viste en undersøgelse fra Epinion sidste år, at hver fjerde dansker læser, spiller spil eller tjekker mail og beskeder, mens de er på toilettet. Og det er ikke nødvendigvis nogen god vane.

Det fortæller hygiejneekspert og lektor fra Professionshøjskolen Metropol, Michael René.

”Et toilet er i sagens natur fyldt med bakterier, der kan være skadelige, og helt overordet er det en god idé at holde tingene adskilt, eller i hvert fald sørge for, at man husker det grundlæggende i forhold til hygiejnen,” siger han.

Risiko for spredning
Michael René fortæller, at forskere siden 1970’erne har undersøgt de farer, der kan være forbundet med bakteriespredning fra toiletter. Og risikoen er kun blevet større af, at vi bringer touch-skærme ind i billedet.

Blandt andet har en britisk undersøgelse vist, at hver 6. smartphone har e-coli baktierier på sig, og Michael René, der selv har foretaget lignende undersøgelser, peger på, at der er tæt på 100 pct. risiko for at få potentielt farlige bakterier på telefonen, hvis den er med på toilettet.

De bliver nemlig spredt i rummet, når der skylles ud med låget åbnet, ligesom de nemt overføres til hænderne, når man tørrer sig, og videre derfra. Samtidigt er det ikke ualmindeligt at røre ved sin telefon op til 100 gange på en dag, og dermed er der stor risiko for spredning.

”De fleste bakterier er harmløse, men vi har også fundet bakterier fra afføring og fra dyr og jord på telefonerne, og så er vi ovre i noget, der kan give alvorlige infektioner i de rette mængder,” siger Michael René

”Telefonen det altså bedst i lommen, ligesom det er helt afgørende, at man husker at vaske sine hænder. Og så er det uanset hvad, en god idé at rengøre sin telefon jævnligt,” siger han.

Sådan holder du mobilen bakteriefri:

  1. Hovedreglen er: Vask fingrene grundigt – også et stykke af underarmen.
  2. Luk toiletbrættet inden du skyller ud, da bakterier ellers nemt spreder sig i hele rummet.
  3. Benyt håndfrie løsninger, når det er muligt.
  4. Når du tørrer fingrene, så vær opmærksom på, at det, du tørrer fingrene i, er rent.
  5. Telefonen har det bedst i lommen. Tager du den alligevel med, skal du sørge for at rengøre den ofte.
  6. Eksempelvis findes der særlige renseservietter til elektronikbrug, ligesom forskellige typer skærmrens er effektivt. Undersøg dog først, hvor meget rengøring din telefon holder til.

Kilde: Berlingske, 30. marts 2016, https://www.berlingske.dk/annonce/saa-giftig-bliver-mobilen-paa-toilettet