Hygiejneugen 2020 – Gode råd om hygiejne i det offentlige rum

Uge 38 er traditionen tro Hygiejneuge, hvor der sættes fokus på den gode hygiejne, og hvordan vi kan oparbejde gode vaner i hverdagen. Vi sætter i løbet af ugen fokus på nogle af de centrale emner – i dag omkring hygiejne i det offentlige rum.

Gode råd om hygiejne i det offentlige rum

Smitte sker typisk ved, at bakterier og virus kommer ind i næse, mund eller øjne, via hænderne eller via nys og host på tæt hold.

  1. Skal du dele? 
    Vær opmærksom på om du rører næse, mund eller øjne med dine fingre, når du deler genstande og kontaktflader med andre, som fx tastaturer, håndtag og lignende. Der er ingen grund til at være bekymret i hverdagen – men vær opmærksom på håndhygiejnen, når du kommer hjem eller frem.
  2. Skal du spise?
    Husk at vaske hænder før du spiser, tager mad fra en fælles buffet eller deler mad ud – særlig hvis der er tale om håndmadder, sandwich og lignende, hvor der er direkte berøring. Alternativt kan man huske at tage en lille flaske håndsprit med sig.
  3. Skal du nyse?
    Tænk over, hvor du nyser hen – en god vane er at nyse i et engangslommetørklæde, alternativt i ærmet, og i det hele taget ikke mod andre.
  4. Husk oprydning
    Pæne omgivelser påvirker adfærd – tager du dit skrald og andet affald med dig og smider det i skraldespand eller lignende, hjælper du både rengøringspersonalet og andres adfærd. Meget affald – selv papir – er meget længe om at nedbrydes i naturen. Her drejer det sig ikke om hygiejnen i sig selv, men gode rammer skaber gode vaner – både for dig selv, dine børn og dine medmennesker. Rent hygiejnisk er der dog både i rådnende madaffald og i fx hygiejneservietter, bleer eller lignende en klar risiko for spredning af smitte, så disse bør håndteres med omhu. Madaffald i det offentlige rum, herunder parkanlæg, på veje mm. tiltrækker desuden insekter, rotter, fugle mm. og er derfor også på den måde et sundhedsproblem. I offentlig transport: Sørg for, at affald kommer i en affaldsbeholder – rod skaber rod, og gør det sværere at gøre ordentligt rent bagefter.

Udarbejdet af en arbejdsgruppe i Rådet for Bedre Hygiejne     
Senest revideret 20/01/16