Håndsprit kan trygt anvendes!

Håndsprit har været i vælten de seneste dage. Dette i kølvandet på medieomtale udsprunget af en amerikansk undersøgelse, der påviser negative virkninger af triclosan og triclocarban. Stoffer, som ikke er indeholdt i hånddesinfektionsprodukter i Danmark – hvorfor disse IKKE er skadelige*

Den amerikanske undersøgelse beskriver skadevirkninger af triclosan og triclocarban, i form af resistensudvikling hos bakterier, påvirkning af infektionsrisiko hos mennesker, ændring af tarmfloraen og påvirkning af biologiske rensningsanlæg. Disse stoffer har igennem flere år ikke været anvendt i hud- og håndesinfektionsmidler i Danmark, netop pga. af mistanke om skadesvirkninger og Triclosan er i december 2015 blevet forbudt i Danmark, og biocidprodukter der indeholder Triclosan skal være væk fra markedet i starten af 2017 (Kilde: Miljøstyrelsen).

De pågældende medier har således fejlfortolket den amerikanske undersøgelse (Arstechnica.com) i forhold til danske standarder og CEI bekræfter, at den håndsprit der anbefales i de nationale infektionshygiejniske retningslinjer IKKE er skadelig og trygt kan bruges til desinfektion (Kilde: CEI). Antibakterielle sæber kan indeholde disse stoffer, men de findes også kun i begrænset omfang i Danmark og anbefales ikke af CEI til anvendelse i sundhedssektoren (Kilde: CEI).

Hos Plum har vi ikke anvendt triclosan og triclocarban i vores produkter i de sidste 15 år og kan berolige vores kunder med, at vores hånddesinfektionsprodukter er baseret på alkohol, vand, glycerin og for gelernes vedkommende et fortykningsmiddel, som er tilladt og derfor trygt kan anvendes i henhold til givet formål.

*(Kilde: CEI)